poniedziałek, 26 marca 2012

Tartaletki z ciasta francuskiego z mozarellą

Składniki:
ciasto francuskie
jeden duży pomidor lub kilka mniejszych
mozarella
oliwki
kilka ząbkow czosnku
oliwa z oliwek
bazylia
sól
pieprz
Ciasto rozwijamy i wykrawamy z niego kwadraty (muszą być większe niż plastry naszego pomidora).
Kwadraty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Brzegi każdego kwadracika lekko podwijamy do góry.
Czosnek (ilość taką jaką lubicie) wyciskamy do miseczki i mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Tak powstałym sosem smarujemy każdy kawałek ciasta, na to kładziemy plasterek pomidora, pokrojoną oliwkę a na sam wierzch plasterek mozarelli. Można urozmaicić przekąski wędliną, np. cieniutkim plastrem boczku czy salami. Wówczas wędlinę kładziemy pod pomidorem.
Zasypujemy świeżymi liśćmi bazylii.
Całość zapiekamy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 15-20 minut (do zarumienienia się ciasta).
Mozarellę można zastąpić gogonzolą, wówczas przekąski mają bardziej wyrazisty smak.

Świetne zarówno na ciepło jak i na zimno.

U nas podane z sosem tzatzyki

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz