Składniki:
szklanka ryżukostka rosołowa
kilka suszonych pomidorów (mogą być z oliwy)
łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz
1 łyżka mąki
bułka tarta
1 jajko
Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, wsypujemy szklankę ryżu i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu aż ryż „wypije” całą wodę.
Wówczas odstawiamy do wystudzenia. Ryż wchłonie resztę wody.
Gdy przestygnie dodajemy posiekane pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, Wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę bułki tartej.
Masa ryżowa musi być dość gęsta.
Formujemy kulki. Każdą z nich obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej.
Smażymy w bardzo głębokim oleju.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz