6-7 ziemniaków
mąka
1 jajko
łyżka Vegety
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy z dodatkiem Vegety, pieprzu i papryki. mąka
1 jajko
łyżka Vegety
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Dodajemy jajko i mąkę (trudno określić jej ilość, ponieważ ziemniaki mogą być mniej lub bardziej mokre)
UWAGA!
Nie rozdrabniamy ziemniaków blenderem, ponieważ tak dokładnie zmiażdżone ziemniaki nigdy nie będą miały odpowiedniej konsystencji.
Ziemniaczane ciasto nie może się kleić do rąk.
Formujemy małe kuleczki, które wrzucamy na wrzący olej i smażymy do ich zarumienienia się.
U mnie dziś podane z takim oto mięskiem.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji
wygląda pysznie, fajna alternatywa dla zywkłych ziemniaków czy frytek :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :) taki też był ich zamysł :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
robiłam takie kiedyś, bardzo fajne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńTo są KULECZKI ziemniaczane ? Jak już proszę nie wprowadzać ludzi w błąd , to są KROKIETY ziemniaczane a nie jakieś tam kuleczki . A no tak .. jakaś nazwa na pozór wymyślona przez tanie fast - foody .. to tak jakby bigosem nazwać kapuśniak . Nonsens , pozdrawiam i liczę na poprawę tak dużego błędu .
OdpowiedzUsuńTak to są KULECZKI, jak sam ich wygląd wskazuje :)
UsuńPonadto krokiety to raczej coś w panierce i najczęściej z farszem.
Ta przystawka z krokietami nie ma nic wspólnego, zatem proszę wybaczyć ale pozostawię nazwę ;)
Pozdrawiam
sorry ale jesteś idiotą :)))
Usuńczy ziemniaki muszą być ostygnięte aby dodać do nich jajko i mąkę?
OdpowiedzUsuńprzestudzone
Usuńale nie bardzo zimne
zajebiste żarcie ;D
OdpowiedzUsuńAle fajny blog :) Mnóstwo inspiracji!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
Usuńpozdrawiam gorąco
czym najlepiej ubic ziemniaczki?? rekami czy przez preske??
OdpowiedzUsuńja zdecydowanie bardziej wolę do tego typu dań używać praski, nie ma wówczas grudek :)
Usuń