piątek, 2 marca 2012

Ziemniaczane kuleczki

Składniki:

6-7 ziemniaków
mąka
1 jajko
łyżka Vegety
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy z dodatkiem Vegety, pieprzu i papryki.
Dodajemy jajko i mąkę (trudno określić jej ilość, ponieważ ziemniaki mogą być mniej lub bardziej mokre)

UWAGA!
Nie rozdrabniamy ziemniaków blenderem, ponieważ tak dokładnie zmiażdżone ziemniaki nigdy nie będą miały odpowiedniej konsystencji.

Ziemniaczane ciasto nie może się kleić do rąk.

Formujemy małe kuleczki, które wrzucamy na wrzący olej i smażymy do ich zarumienienia się.
U mnie dziś podane z takim oto mięskiem.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji


13 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, fajna alternatywa dla zywkłych ziemniaków czy frytek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak :) taki też był ich zamysł :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam takie kiedyś, bardzo fajne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To są KULECZKI ziemniaczane ? Jak już proszę nie wprowadzać ludzi w błąd , to są KROKIETY ziemniaczane a nie jakieś tam kuleczki . A no tak .. jakaś nazwa na pozór wymyślona przez tanie fast - foody .. to tak jakby bigosem nazwać kapuśniak . Nonsens , pozdrawiam i liczę na poprawę tak dużego błędu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to są KULECZKI, jak sam ich wygląd wskazuje :)
      Ponadto krokiety to raczej coś w panierce i najczęściej z farszem.
      Ta przystawka z krokietami nie ma nic wspólnego, zatem proszę wybaczyć ale pozostawię nazwę ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. sorry ale jesteś idiotą :)))

      Usuń
  5. czy ziemniaki muszą być ostygnięte aby dodać do nich jajko i mąkę?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny blog :) Mnóstwo inspiracji!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czym najlepiej ubic ziemniaczki?? rekami czy przez preske??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zdecydowanie bardziej wolę do tego typu dań używać praski, nie ma wówczas grudek :)

      Usuń