Składniki:
200g mąki
jajko
200g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Farsz:
500g twarogu
2 jajka
1 łyżka cukru
100g wiórków kokosowych
pomarańcza
dodatkowo bałko i cukier puder
Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Jeśli wychodzi zbyt suche, możemy je podlewać wodą.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Jeśli nam się spieszy mozemy włożyć do zamrażalnika ;)
W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg mielimy bądź rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, skórkę otartą z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok, 2 łyżki cukru (można dodać więcej) i wiórki kokosowe.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko podsypując mąką by nie przyklejało sie do blatu/stolnicy. Wycinamy krążki dość dużym kubkiem lub szklanka. Mój kubek ma 9 cm średnicy. Na każdym krążku układamy porcje farszu, formujemy pierożki i zalepiamy.
Kładziemy pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich smarujemy białkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się zezłocą.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
CIEKAWOSTKA: Nie wiem jak wyjdzie Wam ale u mnie zawsze zostaje trochę farszu.
Napiszę Wam co z nim robię:
Smażę naleśniki, smaruję je masą twarogową, zwijam w rulony. Tak zwinięte układam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
W ten sposób mam już gotowe śniadanie lub kolację :)
Można je zalać masą ze 150 ml śmietany, 1 jajka oraz 2 łyżek cukru i dopiero wtedy zapiec.
SMACZNEGO!
pierożki musza być pyszne, bo zdjęcie super, ale wpisu nie widać na tym tle :(
OdpowiedzUsuńehhh... dzięki za info, już poprawiłam :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno przymierzam się do zrobienia takich pierogów ,ale jakoś zawsze zapominam!Muszą być pycha!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! Szkoda, że mnie tam nie ma!
OdpowiedzUsuńSkorzystam z Twojego przepisu przygotowując piątkowy obiad :) Mąż uwielbia kokos więc przypadną mu do gustu. Pierożki wyglądają bardzo zachęcająco :))
OdpowiedzUsuń