niedziela, 25 marca 2012

Kluski śląskie z mięsem

Składniki:
Farsz
mięso gotowane (u mnie schab – ok. 250g, ćwiartka kurczaka; pół laski kiełbasy podwawelskiej)cebula
pieprz
sól
papryka ostra w proszku
szczypta majeranku

szklanka bulionu
Ciasto
ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana

Ugotowane mięsko mielimy i łączymy z cebulą i podlewamy bulion.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Dzielimy na cztery równe części. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków a miejsce po nich uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto wraz z częścią ziemniaków wyjętych na początku.
Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go na dłoni, nakładamy łyzkę mięsnego farszu i zalepiamy w kulkę lub tak jak ja w "cygara".

Do gotującej się, osolonej z łyżką mąki ziemniaczanej wody wrzucamy kluski i gotujemy od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię około 3 minuty.

U nas podane ze skwarkami ze słoninki wykonanymi przez męża.
Aby skwarki były chrupiące nie mieszajmy ich, ponieważ podczas mieszania uwalnia się woda i skwarki będą gumowate. Gdy tłuszcz już się znacząco wytopi, wystarczy nieco potrząsnąć patelnią.
Ważne by robić je na średnim ogniu.
Długość ich robienia pozostawiam do Waszej decyzji.
Ja lubię twardsze i chrupiące więc doprowadziliśmy je do ciemno złotego koloru.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz