Składniki:
2
szklanki mleka 250 g mąki
3 jaja
6 pomarańczy
3 łyżki cukru pudru
pomarańczowy likier Grand Marnier 50 ml
masło extra 175 g
szczypta soli
Zaczynamy od ciasta na naleśniki.
Roztrzepujemy jajka. Do mąki dodajemy szczyptę soli i wlewamy do niej jajka. Dobrze mieszamy. Powoli wlewamy mleko i mieszamy aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Sos.
Roztrzepujemy jajka. Do mąki dodajemy szczyptę soli i wlewamy do niej jajka. Dobrze mieszamy. Powoli wlewamy mleko i mieszamy aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Myjemy dokładnie pomarańcze i ścieramy całą skórkę na tarce. Umieszczamy ją w garnku. Do startej skórki wyciskamy sok. Dodajemy 125 g masła i likier. Podgrzewamy całość, żeby masło się rozpuściło. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i mieszamy. Sos jest gotowy.
Rozpuszczamy 1/4 kostki masła. Dodajemy je do ciasta naleśnikowego
i mieszamy.
Smażymy na pozostałym maśle naleśniki i przekładamy na talerz.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek sosu pomarańczowego i podgrzewamy na nim
naleśnika. Chodzi o to, żeby przeszedł pomarańczowym aromatem. Składamy go na 4
części i przekładamy na talerz i od razu jemy J
CIEKAWOSTKA: Dla wielu gości możemy zrobić bardziej
pokazowoJMianowicie
tak jak wyżej na patelnię wlewamy kilka łyżek sosu pomarańczowego i podgrzewamy
na nim naleśnik. Składamy go na 4 części i odkładamy na talerz. Gdy wszystkie
usmażone na pomarańczowym sosie naleśniki mamy już ułożone na talerzu, podlewamy
je odrobiną likieru i podpalamy. Gdy płomień zgaśnie a goście są nadal pod
wrażeniem J
przekładamy kolejno naleśniki na talerze gości i od razu jemy.
SMACZNEGO!
Są pyszne! Też takie robię, klasyczna kuchnia , mniaaam !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
:)
OdpowiedzUsuń