środa, 21 marca 2012

Babka cytrynowo-kakaowa


Składniki:

250g mąki
250g masła
250g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
4 jaja
4 płaskie łyżki kakao
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej skórkę z cytryny.
Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na puszystą masę.
Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą. Masę dzielimy na dwie części.
Jedną mieszamy z mąką z kakao, drugą z mąką i skórką.
Wlewamy do blaszki najpierw ciemną masę a następnie jasną.
Pieczemy ok. 1 godziny w 180-190o.


SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcjach
 


2 komentarze:

  1. I u Ciebie też coś z cytryną:) Co kliknę sobie dzisiaj na jakiś blog to coś cytrynowe:) Ale co tam... babka Twoja ślicznie wygląda i taka okazała:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń