piątek, 2 marca 2012

Warzywa na gęsto z kiełbasą

... tanio, szybko i pysznie...

Składniki:

250g kiełbasy
1 cebula
500g ziemniaków
400g marchwi
1 mały por
1 łyżka mąki
750 ml bulionu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki)
200 ml śmietany 18%
200g serka topionego - najlepiej ziołowego
1 pęczek posiekanej natki pietruszki


Kiełbasę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobna kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę a obrana marchewkę w dość cienkie plastry. Białą i jasnozieloną część pora w cienkie krążki.

W dużym garnku lub rondlu rozgrzewamy olej. Na tłuszcz wsypujemy kiełbasę i podsmażamy. Dodajemy cebulę i lekko dusimy.

Oprószamy mąką, następnie wlewamy bulion i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru - zahartowaną. Dodajemy ziemniaki i marchew. Na średnim ogniu pod przykryciem gotujemy około 25-30 min. W połowie gotowania dodajemy pora.

Dodajemy pokrojony serek topiony. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią, posypujemy natką pietruszki.

Mieszamy i gotowe J

SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz