piątek, 23 marca 2012

Pastitsio


Pyszna zapiekanka z makaronem, świetnie przyprawionym mięsem mielonym, zapieczona pod beszamelem. Nazywana lazanią po grecku. Makaron w Grecji zwany "pastitsio" - o długości spaghetti lecz znacznie grubszy i z dziurką w środku - jest mało znany w Polsce. Jeśli nie mamy do niego dostępu możemy go zastąpić makaronem bucatini.


Składniki:
500 g makaronu pastitsio, bucatini lub penne (u mnie dziś ten ostatni)
łyżka masła
100 g twardego sera, startego na drobnej tarce - można pominąć


Nadzienie mięsne:oliwa
1 duża drobno posiekana cebula
2-3 posiekane ząbki czosnku
600 g mięsa mielonego (wołowina lub jagnięcina)
1 puszka (po 400 g) pomidorów krojonych w zalewie
2 łyżki przecieru pomidorowego
duża szczypta cukru
natka pietruszki
szczypta cynamonu
sól i pieprz


Beszamel

Składników sporo, ale zrobienie tego cuda zajmuje naprawdę niezbyt wiele czasu.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy na średnim ogniu aż zmiękną, ale nie zbrązowieją.
Dodajemy mięso mielone i zwiększamy ogień.
Smażymy, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Dodajemy pomidory, przecier, pietruszkę, cukier, sól, pieprz i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym gazie od czasu do czasu mieszjąc.

Kiedy mięsko nam dochodzi my zajmujemy sie beszamelem i gotujemy makaron.

W osolonej wodzie z oliwą gotujemy makaron. Musimy pamiętać by ugotować go al dente by nie rozpadł się całkowicie w czasie zapiekania. Do gorącego odcedzonego makaronu dodajemy łyżkę masła oraz około 4-5 łyżek beszamelu i mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Dno wykładamy ciasno połową makaronu (nitka po nitce by utworzył nam śliczny spód), na to mięso, a na koniec drugą połowę makaronu (znów ładnie układamy). Wierzch zalewamy beszamelem i kto chce może zasypać całość startym serem, ale to nie jest konieczne.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut aż wierzch ładnie się zezłoci.
Po wyjęciu nie kroimy od razu lecz tak jak w przypadku włoskiej lasagne pozwalamy zapiekance odpocząć 5-10 minut, aby się lepiej kroiła.

SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji

 


2 komentarze:

  1. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę dobry i naprawdę grecki przepis, brawo!

    OdpowiedzUsuń