sobota, 3 marca 2012

Blok czekoladowy




Składniki:

1 cukier waniliowy
1,5 szlanki cukru
1 masło roślinne
1 paczka mleka granulowanego
0,75 szklanki mleka zwykego
3 duże łyżki kakao
3 paczki herbatników
orzeszki ziemne nie solone
jak ktoś lubi mogą być bakalie (ja nie dodaję)


Herbatniki wsadzamy do folówki i kruszymy przy pomocy tłuczka do mięsa (nie na miazgę, muszą być wyczuwalne później w czekoladzie).
To samo robimy z orzechami.
Mleko zwykłe, cukier, cukier waniliowy, masło i kakao
mieszamy w
garnku na malym ogniu do uzyskania jednolitego, ciemnobrązowego płynu.
Zestawiamy z ognia, odczekujemy 5 minut, wsypujemy pokruszone herbatniki, orzeszki i mleko granulowane i bardzo dokładnie mieszamy.
Zlewamy to wszystko do naczynia (np blachy do ciasta) i po ostygnieciu wkładamy do Iodówki żeby stwardniało (ja wstawiam na całą noc) :)


SMACZNEGO!

2 komentarze: