sobota, 3 marca 2012
Blok czekoladowy
Składniki:
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
1 masło roślinne
1 paczka mleka granulowanego
0,75 szklanki mleka zwykego
3 duże łyżki kakao
3 paczki herbatników
orzeszki ziemne nie solone
jak ktoś lubi mogą być bakalie (ja nie dodaję)
Herbatniki wsadzamy do foliówki i kruszymy przy pomocy tłuczka do mięsa (nie na miazgę, muszą być wyczuwalne później w czekoladzie).
To samo robimy z orzechami.
Mleko zwykłe, cukier, cukier waniliowy, masło i kakao mieszamy w
garnku na małym ogniu do uzyskania jednolitego, ciemnobrązowego płynu.
Zestawiamy z ognia, odczekujemy 5 minut, wsypujemy pokruszone herbatniki, orzeszki i mleko granulowane i bardzo dokładnie mieszamy.
Zlewamy to wszystko do naczynia (np blachy do ciasta) i po ostygnięciu wkładamy do lodówki żeby stwardniało (ja wstawiam na całą noc) :)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
łatwe i na dodatek wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńRobię podobny, pyszny jest :)
OdpowiedzUsuń