sobota, 19 stycznia 2013

Strucla drożdżowa z dżemem


Weekend pod znakiem ciasta drożdżowego. Tutaj znajdziecie kolejną prostą w przygotowaniu, ale w efekcie pięknie się prezentująca propozycje.

Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojej mamy. Zawsze, gdy tylko miała czas robiła z niego różne cuda.  W domu unosił się słodki zapach cukru połączonego z drożdżami a w koncie przy kaloryferze, pod ściereczką wyrastało zawsze idealnie gładkie ciasto. Nigdy nie zdarzyło się, by jej nie wyszło. U mnie to bywało różnie, aż w końcu i ja znalazłam na niego sposób. 
Ta strucla upieczona dla mamusi z okazji Dnia Babci i wręczona z rąk wnuczka :)


Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki letniego mleka
120 g masła/margaryny (miękkiego bądź roztopionego
1/3 szklanki cukru
8 g cukru wanilinowego
2 jajka
1 żółtko
pół łyżeczki soli
25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
dżem

Drożdże suche mieszamy w misce z mąką i solą (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). 
Jajka roztrzepujemy. Mleko podgrzewamy z cukrami i rozpuszczamy w nim margarynę/masło. Do miski z mąką dodajemy jajka, wlewamy mleko i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. (ja użyłam miksera w łopatkami do ciasta, miksując 5 minut na najwyższych obrotach). Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na 1 godzinę). 

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy (jeśli za bardzo się klei dosypcie mąki), rozwałkowujemy na duży placek (wielkości blachy będącej na wyposażeniu piekarnika). Ciasto smarujemy dżemem. Zwijamy na kształt rolady. 




Ostrym nożem przecinamy roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nie przecięty. 

Splatamy ciasto ze sobą. Końcówki zlepiamy razem na kształt wieńca i układamy na okrągłej blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 40 minut.

SMACZNEGO!

przepis bierze udział w akcji:


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ojjj tak! nie możemy wyjść z kuchni :)
      zapraszamy jeśli macie ochotę :)

      Usuń
  2. Upiekłam! Rewelacja. Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ten przepis. Dziwiły mnie troszkę proporcje, a okazuje się ze to najlepsza drozdzowa ze wszystkich robionych przeze mnie. Pozdrawiam. Natalia

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalny przepis,uwielbiam ciasto drozdzowe i zawsze szukam na nie nowych przepisow,strucle zrobilam i wyszla przepyszna.Mieszkam zagranica i moi znajomi a takze rodzina meza zajadali sie strucla tak jakby to byla ich ostatnia wieczerza( ja tez). dziekuje bardzo za ten przepis. Wyglada na to ze mam kolejny kulinarny przeboj.Pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszą takie komentarze
      Uwielbiam kiedy innym smakuje to co ugotujemy :)
      serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  5. drożdżówka pyszna,zrobiłam pół z marmoladą a pół z jagodami ze słoika i dałam trochę więcej mąki niż w przepisie. z pewnością zrobię jeszcze nie raz. dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń