niedziela, 11 marca 2012
Bułeczki z fetą i szczypiorkiem
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g masła
3 łyżek oliwy
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 opakowanie sera feta
1/2 pęczka szczypiorku
1 żółtko
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, oliwę, jajko i jogurt dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto.
Uformowaną kulkę ciasta wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie robimy farsz. Fetę rozdrabniamy widelcem i dodajemy pocięty drobno szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i ostrą papryką.
Po godzinie wyjmujemy ciasto. Nakładamy sobie na dłoń łyżką ciasto, formujemy kulki, robimy zagłębienie, umieszczamy w nim łyżeczkę farszu i zaklejamy dokładnie kolejnym kawałkiem ciasta.
Formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy już wszystkie bułeczki są gotowe, każdą z nich smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Wcześniej bułeczki możemy naciąć tak jak kajzerki ale niekoniecznie - i tak same pięknie popękają :)
Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku około 20-25 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz