czwartek, 22 marca 2012

Sajgonki


Składniki:
papier ryżowy
400-500g mięsa mielonego (jakie chcecie - wołowe, wieprzowe, drobiowe, mieszane)
200-300g mieszanki warzyw chińskich
5 łyżek sosu sojowego
jajko
chilli, sól, pieprz

Mięso podsmażam na oliwie doprawiając chilli i pieprzem.
Dodaję warzywa oraz sos sojowy i podsmażam razem jeszcze jakieś 5 minut.
Odstawiam. Do wystudzonej masy mięsnej dodaję jajko i mieszam ze sobą dokładnie.

Papier ryżowy moczę wedle instrukcji na opakowaniu. Nakładam po dwie łyżki farszu i zawijam jak krokiety - wskazówki dotyczące zawijania papieru są zazwyczaj na opakowaniu.

Tak przygotowane sajgonki smażę w głębokim oleju do uzyskania ciemno zlotego koloru.
Dziś podane ze smażonym ryżem oraz sosem słodko-kwaśnym ze sprawdzonego przepisu.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Sajgonki od dawna za mną chodzą :) Koniecznie muszę zrobić, wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń