niedziela, 11 marca 2012
Zupa chińska - ostra
Składniki:
100g makaronu ryżowego
jedna podwójna pierś z kurczaka
sos sojowy
2 litry bulionu
mieszanka warzyw chińskich
3 ząbki czosnku
dymka
jajko
chili, papryka ostra, pieprz, curry, imbir
jeśli w mieszance nie ma bambusa i grzybków mun:
dodatkowo dodajemy bambus - 1/2 słoiczka oraz 1/2 słoiczka grzybków mun
Łyżeczkę ostrej papryki, pieprzu, curry i imbiru (łącznie 4 łyżeczki) mieszam z dwoma łyżkami sosu sojowego.
Kurczaka tniemy w paski. Zalewamy sosem z przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Kurczaka podsmażamy uzyskując złoty kolor. Najlepiej gdybyście mieli olej sojowy, ale niekoniecznie ;)
Do wrzącego bulionu dodajemy mieszankę chińskich warzyw oraz kurczaka.
Następnie dodajemy pokrojoną w słupki dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bambus i grzybki.
Gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie doprawiamy zupę do smaku imbirem, curry, ostrą papryką, jeśli macie możecie dodać pastę chili (łyżeczkę) i koniecznie sos sojowy zamiast soli. Pamiętajcie zupa powinna być ostra.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 minuty.
W tym czasie jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami wody i wlewamy do zupy ciągle mieszając.
Makaron odcedzamy i dodajemy do zupy.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz