Składniki:
6 łyżek mąki żytniej razowej (możecie użyć pełnoziarnistej)
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki otrębów pszennych (mogą być prażone)
4 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
300g bakalii - u mnie żurawina, słonecznik, rodzynki
jajko lub 100 ml soku, np. jabłkowego
Mąkę, płatki, otręby, jajko i miód wymieszałam ze sobą dokładnie.
Bakalie lekko rozdrobniłam blenderem, ale to nie jest konieczne.
Dodałam do masy owsianej i delikatnie ze sobą wymieszałam.
Całość wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formując kwadrat rozsmarowałam na grubość około 1 cm.
Piekłam w nagrzanym do 190st bez termoobiegu piekarniku około 15 minut.
Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze ciepłą masę pokroiłam w prostokąty tworząc małe batoniki. Ważne by ciąć ciepłą masę, ponieważ już przestudzona będzie się kruszyła.
Przełożyłam na kratkę i wystudziłam.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji
Super przekąska, naprawdę pycha!:)
OdpowiedzUsuń