sobota, 17 marca 2012

Filety z kurczaka otulone boczkiem


Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
4 łyżki musztardy ziarnistej
4 plastry żółtego sera
8 plastrów surowego wędzonego boczku
150 ml bulionu drobiowego
2 łyżki masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany


Mięso myjemy i dzielimy tak by powstały 4 filety. Każdy z nich przyprawiamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju - około 2 minuty z każdej strony NIE DŁUŻEJ bo mięso wyschnie.
Przestudzone filety smarujemy z wierzchu łyżką musztardy i owijamy plastrem sera i dwoma plastrami boczku. Spinamy wykałaczką.


Nagrzewamy piekarnik do 200st C (z termoobiegiem do 180st C).

Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy mięso. Zapiekamy około 25 minut.

Wyjmujemy mięso z naczynia i odstawiamy w cieple miejsce (ja wkładam do ciepłego wyłączonego już piekarnika). Masło dodajemy do sosu z pieczenia i mieszamy. Polewamy nim filety i podajemy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz