sobota, 17 marca 2012
Filety z kurczaka otulone boczkiem
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
4 łyżki musztardy ziarnistej
4 plastry żółtego sera
8 plastrów surowego wędzonego boczku
150 ml bulionu drobiowego
2 łyżki masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Mięso myjemy i dzielimy tak by powstały 4 filety. Każdy z nich przyprawiamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju - około 2 minuty z każdej strony NIE DŁUŻEJ bo mięso wyschnie.
Przestudzone filety smarujemy z wierzchu łyżką musztardy i owijamy plastrem sera i dwoma plastrami boczku. Spinamy wykałaczką.
Nagrzewamy piekarnik do 200st C (z termoobiegiem do 180st C).
Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy mięso. Zapiekamy około 25 minut.
Wyjmujemy mięso z naczynia i odstawiamy w cieple miejsce (ja wkładam do ciepłego wyłączonego już piekarnika). Masło dodajemy do sosu z pieczenia i mieszamy. Polewamy nim filety i podajemy.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz