Składniki:
Ciasto francuskie (z jednego placka wychodzi 8 ciasteczek J)budyń - śmietankowy lub waniliowy
jabłko
jajko
cukier kryształ
Budyń
gotujemy i odstawiamy.
Jabłko obieramy i kroimy w bardzo małą kostkę.
Ciasto kroimy na prostokąty (z jednego opakowania powinno wyjść 8 prostokątow).
Na każdy z nich kładziemy łyżkę budyniu i garstkę jabłek i składamy na pół.
Dociskamy wszystkie brzegi. Na wierzchu ciastek robimy kilka nacięć - ślicznie pootwierają się podczas pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Jabłko obieramy i kroimy w bardzo małą kostkę.
Ciasto kroimy na prostokąty (z jednego opakowania powinno wyjść 8 prostokątow).
Na każdy z nich kładziemy łyżkę budyniu i garstkę jabłek i składamy na pół.
Dociskamy wszystkie brzegi. Na wierzchu ciastek robimy kilka nacięć - ślicznie pootwierają się podczas pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180o piekarnika i pieczemy około 15 min (do zarumienienia się).
SMACZNEGO!
zamiast budyniu czekoladę albo nutellę ;D też mogło by być pysznie
OdpowiedzUsuń