niedziela, 4 marca 2012

Oponki serowe




Składniki:

500g białego sera - najlepiej mielony (jeśli nie będzie mielony trzeba go przepuścić przez maszynkę do mięsa)
500g mąki
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki soby oczyszczonej
olej
cukier puder


Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy ją do sera wraz z jajkami i cukrem.
Wyrabiamy ciasto. Jeśli zbyt bardzo się klei dosypujemy mąki.
Rozwałkowujemy podsypując maką na grubość około 1cm. Szkalnką wycinamy kółka a dziurki kieliszkiem.


Oponki smażymy z bardzo rozgrzanym tluszczu. Osączamy na ręczniku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Pyszne są. A jak się doda jeszcze łyżkę albo dwie spirytusu, to nie piją tak tłuszczu. Pozdrawiam wszystkich łasuchów. :)

    OdpowiedzUsuń