czwartek, 1 marca 2012

Schab w winie z ziołami


Składniki:
1-1,5 kg schabu bez kości
4 duże cebule (lub 5 małych)
300 g pieczarek
400 ml wina białego
400 ml ciepłej wody
200 g koncentratu pomidorowego (może być przecier)
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
tymianek
zioła prowansalskie (w sezonie do sosu dodaję świeże – rozmaryn, bazylię, szałwię, oregano, majeranek, miętę i cząber – wszystko dokładnie poszatkowane)
2 ząbki czosnku
Schab kroimy na kotlety (około 1 cm) i lekko rozbijamy (dosłownie dwa uderzenia z każdej strony). Każdy przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.  Następnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z obydwu stron kotlety. Przekładamy je do głębokiej patelni bądź rondelka, w którym będziemy dusić mięso.


Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na oleju po mięsie podsmażamy cebulę i przekładamy ją do mięsa. To samo robimy z pieczarkami dodając do nich łyżeczkę Vegety.
Do mięsa, cebuli i pieczarek dodaję sporo ziół, tymianek i wyciśnięty lub posiekany czosnek.

W ciepłej wodzie rozrabiamy koncentrat i wraz z winem wlewamy do garnka z mięsem.
Opcjonalnie można dodać kostkę pieczeniową – ale to niekonieczne.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny, koniecznie od czasu do czasu mieszając.

U mnie podane z ryżem.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz