sobota, 21 maja 2022

Tarta ze szpinakiem, gorgonzolą i gruszką

Kolejna odsłona tarty. Uwielbiam połączenie słodkiego smaku gruszki z ostrym smakiem sera pleśniowego. Zamknęłam je oba w pysznej tarcie. Zapraszam.


Składniki

ciasto:
✔200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
2-3 łyżki zimnej wody

lub opakowanie ciasta francuskiego.

farsz:
200 g świeżego szpinaku w liściach
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18%
100 g sera gorgonzola
3 jajka
2-3 gruszki

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz masło. Zagniatamy szybko ciasto, dodając stopniowo zimną wodę.
Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Wykładamy formę usuwając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem, by nie powstawały bąble.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut na złoty kolor (ciasto francuskie 15 minut).

W tym czasie na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy poszatkowany czosnek. Gdy się zazłoci, dorzucamy szpinak i krótko całość podgrzewamy by liście zmiękły.

Jajka, śmietanę i ser blendujemy ze sobą dokładnie.

Gruszki myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w plasterki.

Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak. Na szpinaku układamy plastry gruszki i całość zalewamy serowo-jajecznym płynem.

Pieczemy w piekarniku około 20 minut do całkowitego ścięcia się nadzienia.

Najlepiej smakuje na ciepło, ale jako zimna przekąska też super się sprawdza.

SMACZNEGO!



1 komentarz: