poniedziałek, 12 marca 2012
Kluski śląskie z pieczarkami
Składniki:
ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
2 cebule
300 g pieczarek
Vegeta
Cebulę obieramy i kroimy dość drobno. Musimy ją zeszklić. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i przyprawiamy łyżeczką Vegety.
Smażymy wszystko do momentu aż woda, którą puściły pieczarki wyparuje.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Dzielimy na cztery równe części. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków a miejsce po nich uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto wraz z częścią ziemniaków wyjętych na początku.
Lepimy kulki dowolnej wielkości i w każdej z nich robimy palcem wgłębienie.
Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kluski i gotujemy od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię około 2 minuty.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz