poniedziałek, 12 marca 2012

Kluski śląskie z pieczarkami



Składniki:



ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana


2 cebule
300 g pieczarek
Vegeta


Cebulę obieramy i kroimy dość drobno. Musimy ją zeszklić. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i przyprawiamy łyżeczką Vegety. 
Smażymy wszystko do momentu aż woda, którą puściły pieczarki wyparuje.



Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Dzielimy na cztery równe części. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków a miejsce po nich uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto wraz z częścią ziemniaków wyjętych na początku.
Lepimy kulki dowolnej wielkości i w każdej z nich robimy palcem wgłębienie. 

Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kluski i gotujemy od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię około 2 minuty.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz