czwartek, 22 marca 2012

Schab pieczony w mleku


Składniki:
schab bez kości
1 litr mleka
sos sojowy
oliwa z oliwek
ulubione przyprawy

Na kilogramowy kawałek schabu przygotowałam taką marynatę: dwie łyżki sosu sojowego, łyżka oliwy, łyżka majeranku, łyżka bazylii, pół łyżki chilli.
Marynatą dokładnie nasmarowałam mięso i wstawiłam na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu wystarczą jakieś dwie godzinki w lodówce.

Po tym czasie mięsko wyjęłam i obsmażyłam na ciemno złoty kolor na maśle i włożyłam do naczynia, w którym później będę zapiekać mięsko.
Wlałam mleko - tak by NIE zakryło całego schabu (u mnie zmieściło się 700ml mleka) i piekłam godzinę w 180st z termoobiegiem (bez termoobiegu 200st).
Zasada jest prosta 1kg = 1 godzina pieczenia

tak mięsko wygląda po upieczeniu jeszcze leżące w mleku

Po upieczeniu pozostawiam pieczeń w uchylonym piekarniku i studzę ją leżącą nadal w mleku. Gdy wystygnie, mięsko wyjmuję z mleka i wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin, po tym czasie jest najlepsze.

Wyśmienite na kanapkę.
Można go podać bardziej wystawnie pokrojonego w plastry z żurawiną lub sosem chrzanowo-jabłkowym.

SMACZNEGO!
 
przepis bierze udział w akcjach
 

1 komentarz:

  1. Przepis wygląda obiecująco. Czy masz jakiś pomysł na wykorzystanie mleka? Może być bazą do sosu?

    OdpowiedzUsuń