poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Penne w sosie śmietanowo-szpinakowym


Składniki:
200g makaronu penne
200g śmietanki 30%
2 łyżki śmietany 18%
1/4 kostki masła
50g startego żółtego sera
1 kopiasta łyżka rozdrobnionego szpinaku (mrożonego)
2-3 ząbki czosnku
1 pojedynczy filet z kurczaka
oliwa lub olej
sól
pieprz

Makaron gotujemy al dente.
W rondelku na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażamy pokrojony w kostkę i doprawiony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi filet z kurczaka. Wyjmujemy go z rondelka i przekładamy na jakieś naczynie. W tym samym naczyniu roztapiamy masło, wlewamy śmietany i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.


Łączymy z ugotowanym makaronem, kostkami usmażonego kurczaka oraz startym serem. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aż wszystko dokładnie pokryje się sosem.

CIEKAWOSTKA: dla lubiących ser żółty gotowe danie możemy nim posypać.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz