niedziela, 13 listopada 2011

Śledziowe leczo


Składniki:

4-6 szt. śledzi matjas
2 papryki czerwone
250-300 g pieczarek
2-3 cebule
2 szklanki ketchupu
4 łyżki oleju
sól, pieprz, chilli


Śledzie wymaczamy.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju.
Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki, podduszamy.
Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do reszty warzyw i dusimy do miękkości a następnie przestudzamy.
Do warzyw dodajemy ketchup (lub jakiś inny gęsty sos pomidorowy) i dokładnie mieszamy
Przyprawiamy pieprzem i chilli.
Śledzie osączamy, kroimy w małe kawałki i dodajemy do warzyw.
Ponownie mieszamy.
Leczo przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce, aby się przegryzło.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz