sobota, 13 października 2012

Krokiety z pieczarkami i serkiem topionym

... z dedykacją dla Eli, przypomniała mi ten przepis ...

Składniki:
0,5 kg pieczarek
jedna duża kub dwie średnie cebule
1 łyżka margaryny
100g serka topionego
sól
pieprz
papryka ostra
naleśniki

Naleśniki dobrze jest zrobić w pierwszej kolejności, ponieważ jak chwilkę poleżą zrobią się miękkie i łatwiej się będą zwijały.
Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka na rozpuszczoną margarynę.
Do tego dorzucamy, pokrojoną w półpiórka lub kostkę, cebulę. Dodajemy sól i dużo pieprzu, ponieważ farsz powinien być ostry.
To wszystko dusimy ok.20-30 minut, aż do odparowania wody, którą puszczą pieczarki.
Teraz dodajemy topiony serek. Kiedy ser się rozpuści, farsz jest gotowy.
Farsz powinien chwilę przestygnąć, staje się on wtedy bardziej gęsty.
Rozsmarowujemy go na naleśnikach i zwijamy krokiety. Tak przygotowane obtaczamy najpierw w rozkółconym z ostrą papryką jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor z każdej strony.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz