Składniki:
8-9 ziemniaków
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
jajko
5-6 łyżek mąki
200-300g pieczarek
pół czerwonej dużej papryki
Vegeta
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
jajko
5-6 łyżek mąki
200-300g pieczarek
pół czerwonej dużej papryki
Vegeta
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę szatkujemy bardzo drobno.
Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy pieczarki i doprawiamy Vegetą. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy paprykę. Razem smażymy na małym ogniu około 10 minut. Odstawiamy.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce lub za pomocą blendera. Dodajemy posiekany czosnek, jajko, sól, pieprz, paprykę ostrą oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki są zbyt wodniste dodajemy więcej mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy dużą łyżkę ziemniaków i rozpłaszczamy. Na to łyżkę farszu i na koniec znów łyżkę ziemniaków. Smażymy z dwóch stron (tak jak zwykłe placki ziemniaczane).
SMACZNEGO!Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy pieczarki i doprawiamy Vegetą. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy paprykę. Razem smażymy na małym ogniu około 10 minut. Odstawiamy.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce lub za pomocą blendera. Dodajemy posiekany czosnek, jajko, sól, pieprz, paprykę ostrą oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki są zbyt wodniste dodajemy więcej mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy dużą łyżkę ziemniaków i rozpłaszczamy. Na to łyżkę farszu i na koniec znów łyżkę ziemniaków. Smażymy z dwóch stron (tak jak zwykłe placki ziemniaczane).
przepis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz