niedziela, 4 marca 2012

Nacinane ciasteczka

Składniki:
Ciasto francuskie (z jednego placka wychodzi 8 ciasteczek J)
budyń - śmietankowy lub waniliowy
jabłko
jajko
cukier kryształ


Budyń gotujemy i odstawiamy.
Jabłko obieramy i kroimy w bardzo małą kostkę.
Ciasto kroimy na prostokąty (z jednego opakowania powinno wyjść 8 prostokątow).
Na każdy z nich kładziemy łyżkę budyniu i garstkę jabłek i składamy na pół.
Dociskamy wszystkie brzegi. Na wierzchu ciastek robimy kilka nacięć - ślicznie pootwierają się podczas pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.


Wstawiamy do nagrzanego do 180o piekarnika i pieczemy około 15 min (do zarumienienia się).

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. zamiast budyniu czekoladę albo nutellę ;D też mogło by być pysznie

    OdpowiedzUsuń