czwartek, 5 kwietnia 2012
Kapuśniak ze świeżej kapusty
Składniki:
2-2,5 litra bulionu (ja miałam wywar z gotowania golonki więc go wykorzystałam)
pół główki białej kapusty
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
1 łyżka cukru
1 duża cebula
5 ziemniaków
3 marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego - mogą być dwa obrane i pokrojone pomidory
chili
czosnek granulowany
majeranek
Posiekaną kapustę gotowałam około 30-40 minut w bulionie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Pod koniec gotowania wrzuciłam garść kminku. Pogotowałam jeszcze około 5 minut.
W czasie gdy gotowała się kapusta na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażyłam drobno posiekaną cebulę. Gdy była już miękka dodałam czubatą łyżkę mąki i jeszcze chwilę ze sobą podsmażyłam.
Cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach marchew dodałam do gotującej się kapusty i gotowałam jeszcze razem około 30 minut.
Dodałam koncentrat, chili, majeranek oraz czosnek i pogotowałam jeszcze 5 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznego, aromatycznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty. Cała rodzinka się zajadała. Na drugi raz muszę ugotować podwójną, a nawet potrójną ilość :-)
OdpowiedzUsuńzgadzam sie w 100 % :)
Usuńbardzo mi miło, że smakowało :)
UsuńZupa niesamowicie pyszna trochę zdziwił mnie cukier w jej składzie ale jestem pozytywnie zaskoczona;) Pychota
OdpowiedzUsuńsuper, że Ci podpasowało :)
UsuńKiedy do potrawy używam pomidory lub koncentrat pomidorowy, zawsze doprawiam ją szczyptą cukru.
UsuńMoja babcia mówiła, że odrobina cukru podkreśla smak pomidorów:)
Zrobiłam kapuśniak wg Twojego przepisu, jedynie co mi przeszkadza to kminek, jak będę gotowała drugi raz to ominę kminek. Ale ogólnie zupa bardzo dobra. Ja nie miałam chilli w proszku, dałam papryczki chili suszone Bird's Eye dosłownie kilka sztuk tego maleństwa, ale kto je zna, ten wie o co mi chodzi z tymi papryczkami :-D Uhhhhh Ale i tak zupa smaczna.
OdpowiedzUsuńtroszke za duzo pieprzu dałam ale tak to wyszło mega pyszne. Dzięki za przepis, jeszcze nie raz z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńsuper!
Usuńbardzo się cieszę :)
nie przepadam za kapuśniakiem, ale ten jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńMonika to dokładnie tak jak ja :)
UsuńPierwszy raz robilam kapusniak ze slodkiej kapusty , normalnie zawsze robilam tylko z kiszonej :) ale ten przepis jest super ja tylko dodalam podsmazona kielbaske w kostke och palce lizac :)polecam.....-----Ania
OdpowiedzUsuńAniu,
Usuńdziękuję, że spróbowałaś i cieszę się, że się nie zawiodłaś :)
z kiełbaską z pewnością wyszło pyszne
Martunia! kapuśniak superowy! Marta K.
OdpowiedzUsuń:*
Usuńskończyłam gotować i właśnie go wcinamy !! często robię kapuśniaczki, na różne sposoby, ale proporcje u Ciebie w przepisie są idealne...niam niam...e ! idę po repetę !!!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo mnie cieszą takie słowa
dziekuję, że tu zaglądasz
Czy można zrobić na rosole drobiowym, który mi został z wczorajszego obiadu? Rosół był gotowany wraz z zielem angielskim,pieprzem ziarnistym,liściem laurowym. Więc teraz nie wiem czy jakbym gotowała na tym rosole to ominąć wymienione przyprawy czy je dodać i gotować wszystko dokładnie wg twojego przepisu. Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam Marta Ś.
OdpowiedzUsuńCześć,
UsuńMarta jak najbardziej możesz skorzystać z ugotowanego wcześniej rosołu.
Będzie miał po prostu łagodniejszy smak niż ten z golonki.
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale miałam przeprowadzkę i nie małe problemy techniczne z dostępem do internetu :(
ja będę dziś gotować... ślinka mi cieknie na samą myśl...
OdpowiedzUsuńJa troche zmodyfikowalam wedle wlasnego uznania, tj. pominelam ziemniaki, ugotowalam na kostce rosolowej z dodatkem wegety, dodalam selera startego razem z marchewka a zamiast cebuli wybralam por. Zupa pszeeepyszna
OdpowiedzUsuńkombinowanie jest fajne, a jeśli wychodzi z tego coś pysznego tym bardziej :)
UsuńJa będę gotować drugi raz i też mi bardzo smakowało. Bardzo dziękuje za przepis. Ela
OdpowiedzUsuńSuper pyszne
OdpowiedzUsuńPyszna dzis 2 raz gotuje
OdpowiedzUsuńja własnie gotuję, już się doczekać nie możemy :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńKochani ja robiłem na wywarze z wędzonych kości karkowych, dodalem wedzony boczek, kielbasę a zamiast kminku wrzuciłem suszony rozmaryn. Wyobraźcie sobie ten zapach wędzonki w całym domu. Jak pachniało - tak smakowało. Brawooooo. Super przepis. Kuchenne matoły niech się biorą do roboty przy kapuśniaku :-)
OdpowiedzUsuńKminek i mąka - występują w treści przygotowań a nie ma ich na liście składników..
OdpowiedzUsuń