Składniki:
600-700g mięsa wołowego
3 cebule
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
600 ml bulionu
1 łyżka koncentratu
skórka otarta z połowy cytryny
majeranek, kminek, papryka słodka (po łyżeczce)
papryka ostra, chili (po 2 łyżeczki)
sól i pieprz do smaku
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na
dość spore kawałki.
Obieramy cebule i siekamy je w piórka.
Rozgrzewamy olej w garnku i wrzucamy cebule. Gdy się zeszklą
dodajemy mięso, mieszamy i smażymy kilka minut aż wołowina zbrązowieje.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę bulionu (tak, by
zakrył wszystkie składniki), mieszamy.
Odstawiamy na wolny ogień, a po ok. 15 minutach dolewamy
pozostały bulion i ponownie mieszamy.
Po kolejnych 30 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski.
W międzyczasie obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy.
Skórkę z cytryny, czosnek, kminek, chili, majeranek i obie
papryki mieszamy dokładnie ze sobą i dodajemy do mięsa. Mieszamy całość, cały
czas gotując.
Gdy mięso będzie miękkie, doprawiamy solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
wygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuńhej :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie z czym najlepiej podać taki gulasz ?:)
pozdrawiam , świetny blog !
hej
Usuńja najczęściej go podaję bez niczego, ale świetnie się komponuje z kaszą gryczaną czy ryżem
Z beczką wody. Kobieto - 2 łyżeczki chili? i łyżeczka ostrej papryki? A kto to zje?
Usuńprzecież nie trzeba się ściśle trzymać ilości przypraw
Usuńprzepisy mają to do siebie, że można je zmieniać pod swój gust smakowy i "wytrzymałość" na ostrość
tak czy inaczej powyższe danie nie wychodzi ostre wbrew temu co Ci sie wydaje :)
Pozdrawiam
kasza gryczana :)?
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi pychota...Pozdrawiam i zycze smacznego:)
OdpowiedzUsuń