sobota, 5 lutego 2011

Wołowina w sosie winnym



Składniki:

0,5 kg wołowiny
2 cebule
3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 ząbki czosnku
olej
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
2 liście laurowe
ziele angielskie
czosnek granulowany, sól, pieprz


Mięso myjemy i kroimy w cienkie plastry – około 0,5 cm. Jeśli plastry mamy zbyt grube możemy je lekko rozbić tłuczkiem. Z każdej strony przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Na rozgrzany na patelni olej kładziemy mięso i smażymy aż nabierze lekko brązowego koloru (około 8-10 minut). Odwracamy. Drugą stronę smażymy tak samo jak pierwszą.
Na patelnię wlewamy około 200 ml wody, wkładamy liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając około godziny (do odpowiadającej nam miękkości mięsa – ja duszę czasem nawet około 2 godzin bo lubimy mięsko baaaaardzo miękkie).


Pod koniec duszenia obrane i posiekane cebule i czosnek zeszklij na maśle na innej patelni. Oprósz mąką, solą i pieprzem. Wlewamy wino, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 6-10 minut, aż sos zgęstnieje. Przelewamy go do uduszonego mięsa. Jeszcze chwilkę razem gotujemy i podajemy z ziemniaczkami, puree czy też kaszą gryczaną.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz