wtorek, 4 października 2022

Krem paprykowo-pomidorowy

Zaskakująco pyszna zupa, którą zrobisz jedynie z kilku składników. A co ciekawe, nie potrzebujesz do niej nawet bulionu.



Składniki:
✔3 pomidory
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
1 biała cebula - ja używam najczęściej cukrowej i wówczas daję dwie, bo są małe
500 ml wody
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oregano
3 łyżki dobrej jakości oliwy



Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Czosnek obierz i pozostaw ząbki w całości lub lekko je zgnieć.
Ułóż wszystko w naczyniu w którym będą pieczone, posyp oregano i polej oliwą.

Zapiekaj w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 35 minut.

Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i zblenduj na jednolitą masę. Zagotuj.

Dopraw papryką słodką i ostrą, oraz solą i pieprzem do smaku.

Podaj na przykład z prażonymi pestkami słonecznika i dyni i kleksem jogurtu greckiego.
Idealnie pasują też do niej grzanki czy groszek ptysiowy.

SMACZNEGO!

#zupakrem #pomidoty #papryka #cebula #obiad #zupa

2 komentarze:

  1. Super przepis, bardzo smaczna zupa. Ja często gotuje zupę cebulową z tego bloga zupa cebulowa
    ale Twoja zupa jest równie smaczna.
    Pozdrawiam
    Kamil

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowała. U nas zupa cebulowa to też częsty gość na stole <3
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń