piersi z kurczaka
100-150g jogurt grecki
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka sosu sojowego
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry
Piersi kroimy w dość cienkie długie paski.
Jogurt mieszamy z sosem sojowym, sokiem z limonki, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, paprykami i curry (można też dodać szczyptę imbiru i kolendry).
Powstałą marynatą zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny
Po tym czasie mięso przeplatamy na patyczkach do szaszłyków.
I na grilla.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji:
Już sobie wyobrażam jaki mięciutki i aromatyczny był tak zamarynowany kurczaczek. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wprost kurczaka z grilla - niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny sposób przygotowania kurczaka z grilla, na pewno skorzystam :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Grill 2012.
OdpowiedzUsuń