niedziela, 4 marca 2012

Oponki serowe




Składniki:

500g białego sera - najlepiej mielony (jeśli nie będzie mielony trzeba go przepuścić przez maszynkę do mięsa), możesz też użyć serka mascarpone, sprawdza się idealnie
500g mąki
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki soby oczyszczonej
olej
cukier puder


Jajka utrzyj z cukrem.
Mąkę wymieszaj z sodą. Dodaj ją do sera wraz z jajkami i cukrem.
Wyrób ciasto. Jeśli zbyt bardzo się klei dosyp mąki.
Rozwałkuj podsypując mąką na grubość około 1cm. Szklanką wytnij kółka a dziurki kieliszkiem.


Oponki smaż w bardzo rozgrzanym tłuszczu. Odsącz na ręczniku papierowym.
Posyp cukrem pudrem.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Pyszne są. A jak się doda jeszcze łyżkę albo dwie spirytusu, to nie piją tak tłuszczu. Pozdrawiam wszystkich łasuchów. :)

    OdpowiedzUsuń