czwartek, 29 marca 2012

Śliwki w boczku



... świetna przystawka zarówno na zimno jak i na ciepło ...

Składniki:

suszone śliwki
boczek wędzony - plastry
tymianek


opcjonalnie:

ser zółty
orzechy włoskie
migdały
miód
rum


Śliwki wrzucamy do miseczki, zasypujemy tymiankiem i dokładnie ze sobą mieszamy.
Można wykonywać tą przystawke w różny sposób, np. moczyć śliwki przez cały dzień w rumie - to opcja nie dla dzieci; można w środek każdej śliwki wsadzić orzech włoski lub migdał.


U mnie tym razem z serem żółtym.
Na plastrach boczku układamy plastry sera żółtego, na tym śliwkę, ściśle zawijamy i spinamy wykałaczką.


Każdego zawijańca możemy posmarować lekko miodem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika na około 15 min - ale obserwujemy bo im cieńsze plastry boczku tym szybciej się zrobią. W efekcie końcowym boczek ma być przyrumieniony z chrupiącymi bokami.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. kiedys jadłam takie na imprezie, sa przepyszne ;)
    Szana,
    Zapraszam do siebie!
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń