niedziela, 11 marca 2012

Omlet śniadaniowy w dodatkami




Składniki:
2 jajka

mąka pszenna
mleko
kilka plastrów szynki
trochę sera żółtego
cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz, sól, papryka słodka i ostra



Żółtka mieszamy z mlekiem i mąką. Powinno powstać gęste ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Po chwili dorzucamy porwaną w palcach wędlinę.
Wszystko po podsmażeniu dodajemy do masy jajecznej. Do tego starty żółty ser lub porwane jego plastry.
Do tego wszystkiego dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy wraz z przyprawami. Rozgrzewamy bardzo porządnie olej i wylewamy masę. Na mały ogniu smażymy około 4 minut aż placek się zetnie. Zsuwamy go na duży talerz i przekładamy na patelnię by obsmażyć drugą stronę. Znów czekamy około 4 minut. I już... :)







Pamiętajcie, że do omleta możecie dodać naprawdę wszystko.
Oliwki, suszone pomidory, fetę, boczek wcześniej podsmażony, paprykę itp itd...
Wymyślajcie i kombinujcie :)



SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Ale pycha! A u nas tylko grzanka z serkiem :(

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj... trzeba było się wprosić na śniadanko i kawusię :)
    buziak :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Marto! Pyszna śniadaniowa propozycja!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze boję się omletu i kończę na zwykłej jajecznicy z dodatkami... ale wygląda kusząco, chyba w końcu będę musiała się przełamać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze zrozumiałam że potrzebne kilo mąki i litr mleka? Bo nie ma proporcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieeeeee... z kilograma mąki to by wyszło dla kilku rodzin :)
      2-3 łyżki mąki i około 1/3 szklanki mleka
      Proporcje mogą się zmieniać w zależności od wielkości jajek, ciasto musi mieć gęstą konsystencję.

      Usuń