środa, 15 sierpnia 2012

Łosoś w ziemniaczanej łusce

... przepis wyniesiony z pilnych nauk jakie stosuje na mnie mamusia-in-law :) ...

Składniki:

filet z łososia bez skóry
3-4 pory - tylko jasne części
200-250 ml śmietanki 30% lub 36%
kilka  niewielkich ziemniaczków (ważne by były mniej więcej tej samej wielkości)
koperek - posiekany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło


Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w niej posolony i posypany pieprzem filet.
Rybę możemy posypać koperkiem ale to opcjonalne.
Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce do warzyw) i układamy na rybie jak łuskę. Smarujemy roztopionym masłem.
Pokrojonego w talarki pora blanszujemy przez około minutę. Odcedzamy i wypełniamy nim wolne miejsce wokół ryby.
Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika na około 40 min.
Po upływie około 20-30 minut wlewamy jedynie na pora śmietankę doprawioną do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i pieczemy dalej.


SMACZNEGO!


przepis bierze udział w akcji:

6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no. Uczeń przerósł mistrza!

    OdpowiedzUsuń
  3. No, taka łuska jest strawna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosze o foto gotowej, upieczonej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam :( nie robię jej często a jak juz robię to nigdy nie zdążę przed tym jak goście zaczną jeść; może następnym razem się uda ;)
      Po upieczeniu wygląda identycznie tyle, że ziemniaki są przybrązowione

      Usuń