niedziela, 20 stycznia 2013

Kurczak po prowansalsku


Drób pieczony w całości trudno zrobić tak by był soczysty i by obróbka cieplna nie spowodowała, że będziemy jeść wióry, a nie mięso. Kurczak zrobiony według poniższego przepisu jest mega soczysty i mięciutki.


Składniki:
kurczak
7 ząbków czosnku
papryka ostra i słodka
4 łyżki majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
szklanka białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Łyżkę oliwy mieszamy z solą, pieprzem i paprykami i nacieramy kurczaka. Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę. 1/4 czosnku nacieramy kurczaka a resztę przekładamy do miseczki, dodajemy wszystkie zioła, oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Powstałą zalewą nacieramy kurczaka od środka i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego/brytfanny i układamy na niej kurczaka.
Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 190st.
Od czasu do czasu (ja robię to co jakieś 15-20 minut) polewamy kurczaka winem z naczynia by mięso było soczyste.

U mnie podany z pieczonymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz