Składniki:
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
30-50 g suszonych grzybów
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 szt ziela angielskiego
pieprz czarny ziarnisty
sól do smaku
Cebule i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju.
Warzywa obieramy i razem z grzybami dokładnie opłukujemy.
Wszystko razem umieszczamy w garnku i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i
gotujemy pod przykryciem dwie godziny.
Wyłączamy, przecedzamy przez dość gęste sitko do drugiego garnka.
Otrzymany bulion grzybowy, możemy użyć do przygotowania innych zup, np. grzybowej.
Bulion możemy również zamrozić w pojemniczkach lub torebkach do lodu.
Grzyby możemy wykorzystać do risotto lub do farszu na pierogi.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz