sobota, 26 stycznia 2013

Dorsz w glazurze z sałatką




Składniki:
filety świeżej ryby (ja miałam filety ze skórą, dorsza możecie zastąpić łososiem)
oliwa
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
sól, pieprz

Sałatka:
brokuł (około 500g) podzielony na różyczki
1 średnia czerwona cebula
garść rodzynek (ja dodałam jeszcze suszoną żurawinę)
3 łyżki majonezu

Filety rybne przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę zaczynając od strony skóry. Z sosu sojowego, miodu, czosnku i imbiru przygotowujemy glazurę. Wierzch ryby smarujemy glazurą i po około 2-3 minutach przewracamy rybę na patelni. Nie smażymy ryby zbyt długo, bo miód zacznie nam się przypalać.
U nas ryba podana z sałatką z surowymi brokułami (możecie brokuły blanszować, ale to niekonieczne).
Składniki sałatki łączymy ze sobą, rodzynki wcześniej zalewając na kilka minut wrzątkiem by zmiękły.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz