Składniki:
400 g makaronu penne
200-300 g ostrego sera cheddar
2 łyżeczki musztardy dijońskiej
125 ml pełnotłustego mleka
200 ml śmietany kremówki 30%
sól i pieprz do smaku
Gotujemy makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Cheddar ścieramy na tarce.
Musztardę przekładamy do miseczki i dolewamy do niej mleko. Całość mieszamy trzepaczką.
Odcedzamy makaron i hartujemy go w zimnej wodzie. Przekładamy go z powrotem do garnka i dolewamy musztardowo-mleczny sos. Dosypujemy starty ser, a na koniec dodajemy kremówkę.
Makaron doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i podgrzewamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
SMACZNEGO!
pyszny i prosty obiadek:)
OdpowiedzUsuńMmm, brzmi pysznie. :)
OdpowiedzUsuń