niedziela, 13 stycznia 2013
Karkówka pieczona z ziemniakami
Składniki:
karczek w plastrach (tyle by pokryć jedną warstwą naczynie żaroodporne)
około 0,5 kg ziemniaków
pieprz, sól
przyprawa gyros (lub mieszanka przypraw: papryka słodka, gorczyca biała, kolendra, majeranek, rozmaryn, jałowiec, pieprz czarny, chili, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany)
przyprawa do ziemniaków (lub mieszanka majeranku, bazylii, tymianku)
2 duże ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
2 cebule
Mięso lekko rozbijamy, nacieramy oliwą wymieszaną z przyprawą gyros,solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm.
Do wysmarowanego oliwą naczynia wkładamy ziemniaki, posypujemy przyprawą do ziemniaków i solą.
Mięso układamy na ziemniakach.
Na wierzchu układamy krążki cebuli.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st i pieczemy przez 40 minut w zamkniętym naczyniu.
Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy chwilę.
Po 40 minutach pieczenia mięsa, polewamy całość masłem z czosnkiem i pieczemy jeszcze 15-20 minut bez przykrycia.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Własnie się robi, zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńi jak i jak???
UsuńPyyychaa <3 Tak łatwe danie, a takie pyszne, masło czosnkowe zrobiło dobrą robotę. Dziś powtórka :)
UsuńPozdrawiam
Dlaczego nie mogę wydrukować przepisu? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń