Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
przyda się również sznurek do obwiązanie mięsa
1-2 cebule
sól i majeranek
przyda się również sznurek do obwiązanie mięsa
1-2 cebule
sól i majeranek
marynata musztardowa
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja wzięłam oliwę)
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
6 łyżeczek musztardy (ja dałam 3 ostrej i 3 łagodnej)
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja wzięłam oliwę)
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
6 łyżeczek musztardy (ja dałam 3 ostrej i 3 łagodnej)
3-4 ząbki czosnku
pasta pomidorowa
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka miodu
Zaczynamy od marynaty. Do miseczki wlewamy oliwę, paprykę,
majeranek, musztardę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i
dokładnie mieszamy.
Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy marynatą. Jeśli
mięso nie jest w jednym, zwartym kawałku a przypomina raczej płat mięsa, po
natarciu marynatą formujemy w ładny kawałek, zawijając mięso do środka i
obwiązujemy je sznurkiem.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i
wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po około godzinie odwracamy mięso na drugą
stronę tak, by równomiernie przeszło przyprawami.
Kiedy mięso jest gotowe, rozgrzewamy mocno patelnię i
obsmażamy mięso z każdej strony. Smażymy na niewielkiej ilości oleju/oliwy, bo
sporo jej już jest w marynacie.
Mięso przekładamy znów do naczynia, polewamy je sosem jaki pozostał na patelni i
obkładamy pokrojoną w piórka cebulą. Przyprószamy majerankiem oraz solą,
przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy
na drugiej półce od dołu przez godzinę. Co jakiś czas podlewamy mięso
zbierającym się na dnie naczynia sosem tak, by ładnie się piekło i cały czas
było wilgotne.
W międzyczasie szykujemy pastę pomidorową. Do miseczki dodajemy
koncentrat pomidorowy, ketchup oraz miód i dokładnie mieszamy.
Po godzinie przewracamy mięso na drugą stronę (jeśli
obwiązywaliście je sznurkiem to teraz go przecinamy i usuwamy z mięsa). Mięso
smarujemy z wierzchu przygotowaną wcześniej pastą pomidorową. Zmniejszamy
grzanie do 160 st i ponownie wstawiamy mięso do piekarnika. Pieczemy bez
przykrycia około 20 minut. Po tym czasie znów podlewamy mięso sosem z dna
naczynia (możemy obłożyć cebulą) i pieczemy jeszcze 10-15 minut (jeśli macie termoobieg
wstawcie na 10 minut włączając tę funkcję).
Po wyłączeniu piekarnika pozostawcie mięso na odstanie w zamkniętym
piekarniku. Dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta.
Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w plastry a powstały
w naczyniu sos mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera.
Mięso cudowne również na zimno na kanapkę.
U nas podane z sałatką ze szpinakiem i buraczkami na słodko.
SMACZNEGO!
super super super...
OdpowiedzUsuń