piątek, 18 stycznia 2013

Ciabatta


Ciabatta to włoski biały chleb. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaski. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć". U nas znana głównie w postaci bułeczek.
Ja postawiłam jednak na chlebek z przepisu Jamiego Olivera. Troszkę inny, bo "uwięziony" w foremce, więc się nie rozpłaszczył ale nie odjęło to nic a nic z jego świetnego smaku.

Składniki:
200ml ciepłej wody
10g świeżych drożdży
10g (1/2 łyżki) miodu
333g mąki pszennej
10g soli
2 łyżki oliwy

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia się zaczynu.
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy i zagniatamy ciasto (będzie dość luźne). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1-1,5 godziny).
Po tym czasie dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto (króciutko).
Ciasto rozpłaszczamy wałkiem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy prostokąt o wymiarach 10x30cm i 2,5 cm wysokie. (ja tym razem wsadziłam do wysmarowanej oliwą keksówki).
Lekko smarujemy wierzch zmoczoną ręką i posypujemy mąką.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do napuszenia. (ja wstawiam bez ściereczki do piekarnika nastawionego na 30 st).
Pieczemy ok. 20-25 minut w 220st.C.
Studzimy koniecznie na kuchennej kratce.

SMACZNEGO!

2 komentarze: