sobota, 19 lutego 2011
Zupa grzybowa
Składniki:
kilka suszonych grzybów
0,5 kg porcji rosołowej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 pora, 1/2 selera,
LUB kostka rosołowa
0,5 l bulionu grzybowego
2 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela agielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczka majeranku
pieprz
śmietana
A więc: jeśli mamy porcję rosołową to zalewamy ją razem z warzywami 1,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy powstałą pianę, dodajemy bulion grzybowy, suszone grzyby (ja daję zawsze dwie garście) oraz przyprawy.
Całość gotujemy około 2 godzin na wolnym ogniu.
Gdy zamiast porcji rosołowej mamy kostkę jest trochę szybciej :)
Grzyby, kostkę rosołową i kostkę bulionu grzybowego zalewamy 1,5 litrem wody. Wrzucamy liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i gotujemy calość około 1,5-2 godziny (do miękkości grzybów).
W każdym z przypadków na koniec zupę zaprawiamy śmietaną.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz