sobota, 9 czerwca 2012

Szaszłyki z mięsa mielonego






Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
ostra musztarda
jajko
bułka tarta
kapelusze pieczarek - niezbyt duże ale teżnie moga być za małe
papryka czerwona
papryka zielona
cukinia

Mięso przyprawiamy jak na kotlety ulubionymi przyprawami - u mnie zioła prowansalskie, papryki słodka i ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz. Wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę ostrej musztardy i bułkę tartą. Wyrabiamy na dokładnie taką konsystencję jak na kotlety.
Forujemy małe kulki (tak jak przy robieniu pulpetów) i nabijamy na patyczki do szaszłyków wraz z pieczarkami, pokrojoną papryką i cukinią.

Smarujemy oliwą.

Pieczemy na grillu lub w piekarniku około 15 minut.

SMACZNEGO!

przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na inne szaszłyki

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się te szaszłyki. Są kolorowe i na pewno mięciutkie po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń