sobota, 2 czerwca 2012

Tort śmietankowy

Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
śmietana 18% do sklejenia składników


Krem:
1 litr śmietanki 36%
opakowanie cukru waniliowego
bita śmietana fix

Ciasto wyrabiamy dodając około 2 łyżek śmietany, by wszystkie składniki nam się połączyły.
Dzielimy na 3-5 placków (w zależności od tego ile warstw chcemy mieć).
Pieczemy na złoto w 180 stopniach.
Ja dodatkowo przed położeniem kremu nasączam placki mocną herbatą z wódką.
Krem:
1 litr śmietany 30% lub 36% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i fix.

Przekładamy placki.
Oczywiście krem można zabarwić barwnikami spożywczymi na kolor jaki tylko chcecie.

Ważne by przygotować ciasto najmniej 24 godziny przed jego podaniem i przechowywać je w lodówce.

Na wierzch położyłam lukier plastyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz