poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kotlety z kalafiora

Składniki:
kalafior
2,5 szklanki płatków kukurydzianych
cebula
3 łyżki mąki
łyżka bułki tartej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
oregano
ostra papryka
sól, pieprz

Różyczki kalafiora oddzielamy i gotujemy do miękkości. Czekamy jak ostygnie i rozgniatamy go widelcem lub szatkujemy drobno.
Cebulę siekamy i podsmażamy. Zeszkloną mieszamy z kalafiorem.
Do masy dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy i mieszamy.

Płatki kukurydziane rozgniatamy za pomocą wałka do ciasta lub blendera.

Z masy kalafiorowej formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kalafior, a te placuszki wyglądają mega smakowicie :) Zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam już placki na różne sposoby ale fakt, z kalafiora jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszły mega pyszne... polecam Wam z pełną stanowczością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe! Lubie kalafiora zwłaszcza takiego opiekanego więc pewnie takie placuszki też są pyszne. Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń