Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
ostra musztarda
jajko
bułka tarta
kapelusze pieczarek - niezbyt duże ale teżnie moga być za małe
papryka czerwona
papryka zielona
cukinia
Mięso przyprawiamy jak na kotlety ulubionymi przyprawami - u mnie zioła prowansalskie, papryki słodka i ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz. Wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę ostrej musztardy i bułkę tartą. Wyrabiamy na dokładnie taką konsystencję jak na kotlety.
Forujemy małe kulki (tak jak przy robieniu pulpetów) i nabijamy na patyczki do szaszłyków wraz z pieczarkami, pokrojoną papryką i cukinią.
Smarujemy oliwą.
Pieczemy na grillu lub w piekarniku około 15 minut.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji:
Fajny pomysł na inne szaszłyki
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te szaszłyki. Są kolorowe i na pewno mięciutkie po upieczeniu.
OdpowiedzUsuń