środa, 27 czerwca 2012

Indyk zapieczony z brokułami

Składniki:
brokuł (spory - około 0,5 kg)
pierś z indyka
śmietana 18%
150-200g sera żółtego
2 jaja
Vegeta
sól, pieprz
czosnek granulowany
bazylia
2 duże ziemniaki - mniej więcej takiej samej wielkości

Mięso kroimy w większą kostkę, przyprawiamy Vegetą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i podsmażamy.
Brokuła z dodatkiem soli i cukru podgotowujemy (około 10 minut od zagotowania wody).
Mięso mieszamy z pokrojonym brokułem i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę mieszamy z jajkami, serem, solą i pieprzem.
Zalewamy mięso z kalafiorem. Na wierzchu układamy układamy bardzo cienkie plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Ziemniaki smarujemy oliwą lub roztopionym masłem.
Zapiekamy w rozgrzanym do 200st piekarniku przez około 30 minut.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Bardzo pomysłowe danie! Prezentuje się bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń