800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodajemy)
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
Do szklanki nalewamy 50 ml gorącej wody.
Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i nadal mieszamy.
Jeśli chcemy nadać naszemu lukrowi jakiś kolor to jest moment, w którym dodajemy barwnik i rozprowadzamy go w żelatynie.
Na stolnicę wysypujemy około 3 szklanek cukru pudru i wlewamy powoli żelatynę. Mieszamy a następnie ugniatamy dosypując cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Lukier plastyczny najlepiej położyć na tort posmarowany kremem, można i bezpośrednio na biszkopt, ale może nie zespolić się dobrze z resztą, dlatego warto cały tort posmarować kremem równo i na to dopiero lukier.
Ja tym razem ryzykując położyłam bezpośrednio na ciasto (bez kremu), ponieważ krem miałam z bitej śmietany, a ta właśnie rozpuszcza lukier.
Nie wykorzystaną masę możecie trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji - po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem.
Ozdoby, figurki, wzorki najłatwiej przykleić na lukier z białek.
SMACZNEGO!
wypróbowałabym kiedyś, ale obawiam się że nie dałabym rady pokryć lukrem ciasta by wyglądało tak pięknie:) a glukozę to gdzie można dostać?
OdpowiedzUsuńglukozę w aptece na 100%, w niektórych dużych marketacj też jest - gdzieś w okolicach galaretek i żelatyn :)
OdpowiedzUsuńpokrycie ciasta jest banalnie proste, wypróbuj kiedyś
czy lukier bez barwnika już wychodzi niebieski?
OdpowiedzUsuńOczywiscie, że nie ;) na allegro sa za 1,3 zł około (ja tak kupiłam)
Usuńczy można użyć barwnika w płynie? i czy nie rozpuści to lukru? Mam za zadanie zrobić kota na urodziny córeczki, ale boję się wpadki z barwnikiem.. bo posiadam tylko w płynie.
OdpowiedzUsuńoczywiście
Usuńja dodałam do tego widocznego na zdjęciach właśnie płynny :)